Spaanplaat

Al jaren ben ik een trouwe klant van de IKEA. Alles wat je nodig hebt is wel bij de IKEA verkrijgbaar. In mijn studententijd bestond mijn kamer uit de welbekende Lack-collectie. Inmiddels, zoals jullie aan mijn blog kunnen zien, ben ik wel overgestapt op mooiere houtsoorten voor mijn meubels. Totdat ik laatst werd gevraagd om een kast in elkaar te knutselen voor mijn nichtje. Ze is nog jong, dus kinderen kennende zal de kast het zwaar te verduren krijgen. Daarom besloot ik de kast te bouwen van spaanplaat. Dit is een type hout die me zeer geschikt lijkt voor zo’n klus.

Wat spaanplaat nou precies is

Voor de kast voor mijn nichtje heb ik me weer laten inspireren door de IKEA. De collectie die iedere student heeft is van het goedkope materiaal spaanplaat gemaakt. Toch is er iets aan dit materiaal waardoor het elke studentenkamer overleeft. Daarom besloot ik dit materiaal te gebruiken voor de kast van mijn nichtje. Spaanplaat is een samengeperste houtsoort, welke is verlijmd. Je kunt ze met of zonder coating kopen. Deze coatings zijn verkrijgbaar in gemelamineerd of vochtwerend. Gemelamineerde platen zijn uitermate geschikt voor het bouwen van een kast. Ze zijn mooi wit van kleur en hoeven niet meer geverfd te worden. De vochtwerende platen zijn erg handig voor buitenprojecten, maar hebben een minder mooie, donkergroene kleur.

Het bouwen van de kast van spaanplaat

Ik heb de materialen voor de kast online besteld. Dat vond ik wel zo makkelijk, want daardoor hoefde ik niet speciaal naar de kluswinkel te rijden. Ik heb mijn nichtje gevraagd wat voor soort kast ze wilde. Ze kwam aan met een prachtig design en daar heb ik me grotendeels aan gehouden. Voor het exterieur en de planken heb ik allemaal spaanplaat gebruikt. Wel moest ik voor de planken de zijkanten van de plaat voorzien van strijkband.

Het eindresultaat

Door de strijkbanden aan de zijkanten ziet het eindresultaat er extra strak uit. De kast is echt een succes geworden. Het makkelijke werken van de platen maakte het een prima klus. Mijn nichtje is ook helemaal gelukkig met haar kast. Deze kast kan voorlopig wel een tijd mee! Hij is robuust genoeg om tegen een stootje van wilde kinderen te kunnen. Daarnaast kan het materiaal makkelijk geverfd worden zodra ze wat ouder wordt en wat anders wil. Ik kan niks anders zeggen dan dat het project zeer geslaagd is! En zolang mijn nichtje blij is, dan ben ik ook erg blij!