Afgelopen jaar ben ik een aantal weken bezig geweest met het bouwen van mijn eigen schuur. Ik ben altijd al bezig geweest met het maken van verschillende zaken van hout. Zo heb ik mijn eigen kasten thuis bijna allemaal zelf in elkaar gezet. Ik heb echter nog nooit zoiets groots als een houten schuur gebouwd en dit was dan ook zeker niet eenvoudig. Omdat het me zoveel moeite heeft gekost om de schuur te bouwen, wil ik wel dat de schuur er mooi uit blijft zien. Daarnaast helpt het goed onderhouden van de schuur tegen houtrot, hierdoor gaat de schuur vele malen langer mee als deze goed wordt onderhouden. Dit betekend dus dat ik de schuur goed moet onderhouden. In deze blog zal ik hebben over hoe je een houten schuur het beste kunt onderhouden.

Houtsoort

Allereerst is het belangrijk om duidelijk te maken dat er verschillende soorten hout zijn. Het ene soort hout dient dan ook net wat anders behandeld te worden dan de andere soort hout. Zoek dus van te voren goed op of het type hout wat jij hebt gebruikt een speciale behandeling nodig heeft. Als je nog geen schuurtje hebt staan zou ik aanraden om te kiezen voor geïmpregneerd hout. Dit hout is namelijk in tegenstelling tot onbehandeld blank hout veel beter bestand tegen de verschillende weersomstandigheden.

Schoonmaken

Voordat je een beschermende laag kunt aanbrengen om je houten schuur of tuinhuis goed te onderhouden is het belangrijk dat het hout goed is schoongemaakt. Een beschermende laag moet namelijk in het hout trekken en dat gaat niet als er veel viezigheid op het hout ligt. Er zijn natuurlijk verschillende manieren om het hout schoon te maken. Je kunt het met een sponsje doen, maar ik gebruik hier zelf een hogedrukspuit voor. Ik raad iedereen dan ook zeker aan om een compressor en een hogedrukspuit te kopen, dit scheelt namelijk heel veel tijd en moeite. Houd er wel rekening mee dat je niet te dicht op het hout komt met de hogedrukspuit, het hout kan dan namelijk beschadigen.

Beits

Nadat je het hout goed hebt schoongemaakt is het tijd om het hout te beitsen. Dit is het aanbrengen van een speciaal laag beits die ervoor zorgt dat het hout goed wordt beschermd. Houd er rekening mee dat beits de vochthoeveelheid in hout moet reguleren. Hout houd echter meer vocht vast aan het begin, hierdoor is het verstandig om de beits na enige tijd aan te brengen. Mijn advies is wacht ongeveer één jaar voordat je je schuur beitst.