decoupeerzaag

Een decoupeerzaag lijkt eigenlijk op een figuurzaag, maar is dan gemotoriseerd. Met zijn korte smalle zaagblad zorgt een decoupeerzaag er voor dat je makkelijk vrije vormen uit allerlei soorten plaatmateriaal kan zagen. Elke serieuze doe-het-zelver heeft wel een decoupeerzaag. Er zijn namelijk klusjes die je met geen enkele andere zaag kunt doen dan met de decoupeerzaag . Maar welke decoupeerzaag moet je dan kiezen? Welke is goed en welke is vooral alleen maar heel erg duur?  Hoeveel vermogen heb je echt nodig en welke professionele extra’s? Kun je volstaan met een universeel zaagblad of moet je een serie speciale zaagjes aanschaffen? En hoe krijg je de mooiste resultaten met je decoupeerzaag? We geven je antwoord op al deze vragen, dus lees vooral verder!

Wat zijn de mogelijkheden?

Hieronder kan je lezen waar je allemaal naar kunt kijken bij het aanschaffen van een decoupeerzaag.

Vermogen

Een decoupeerzaag met een vermogen van 400 Watt is geschikt voor de meeste klussen. Als je topprestaties verlangt – bijvoorbeeld omdat je dikke metaalplaten wilt verzagen – denk dan aan een motor van tenminste 600 Watt.

Stroomvoorziening

Een decoupeerzaag met een accu is handiger in het gebruik dan een met een kabel. Daar staat tegenover dat accumachines een lager vermogen hebben dan de professionele decoupeerzagen die werken op netstroom.

Zaagsnelheid

Bij de meeste moderne decoupeerzagen kun je het toerental – en daarmee de zaagsnelheid – instellen. Dat is erg prettig, want verschillende materialen vragen om verschillende snelheden. Hard materiaal – als bijvoorbeeld staal – zagen gaat het best met lage snelheid. Kunststof vraagt om halfhoge snelheid en hout en plaatmateriaal om hoge snelheid.

Andere Opties

Hoe meer je bereid bent uit te geven, hoe groter het aantal professionele extra’s waarmee de zaag is uitgerust. Opties die het klusresultaat en de gebruiksvriendelijkheid verhogen zijn onder andere:

  • Een stofblazer of, nog beter, een stofafzuiger die het zaagstof opvangt in een stofzak.
  • Verstelbare zool of voetplaat. Heel nuttig voor het zagen van hoeken en mooie schuine kanten.
  • Verlichting. Sommige decoupeerzagen zijn uitgerust met een LED-lampje dat het werkoppervlak verlicht.

Hoeveel wil je  uitgeven?

Verder is het belangrijk van te voren te bedenken hoeveel geld je maximaal wilt uitgeven. Je kunt het natuurlijk zo duur maken als je zelf wil, maar als je de zaag verder maar weinig gaat gebruiken, kan je beter voor een wat goedkopere variant gaan. Je moet de kosten er natuurlijk wel uithalen, dus bedenk van te voren hoevaak je hem gaat gebruiken en hoeveel geld je wil betalen voor een decoupeerzaag. Onze tip is: Ga voor een Festool decoupeerzaag of een Makita decoupeerzaag.